Mοτοσυκλέτα για το MotoGP κατασκευάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Η Tyφoon (typhoon) MotoRacing UoWM του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (Π.Δ.Μ.) φιλοδοξεί να κατασκευάσει την πρώτη αγωνιστική μοτοσυκλέτα 250 cc στην κατηγορία Moto GP, μια Moto3.Η ομάδα Τyφοοn θα λάβει μέρος στον Παγκόσμιο Διαγωνισμό Motostudent που θα γίνει τον Οκτώβριο στην πίστα Motorland Aragon MotoGP στην Ισπανία.

Ο υπεύθυνος της επιστημονικής ομάδας επίκουρος καθηγητής του τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών Δημήτρης Γιαγκόπουλος εξηγεί ότι «στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος 35 πανεπιστήμια κατά κύριο λόγο από την Ευρώπη αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου. 
Ο ανταγωνισμός είναι πολύ σκληρός καθότι οι περισσότερες ομάδες διαθέτουν εμπειρία αφού έχουν λάβει κι άλλη φορά μέρος».

Το πρωτότυπο μοντέλο της μοτοσυκλέτας είναι στημένο στο εργαστήριο, έχουν ολοκληρωθεί όλα τα σχέδια και σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει η κανονική κατασκευή του πλαισίου της μηχανής σε τοπική επιχείρηση που στηρίζει το έργο της ομάδας.Ο φορέας του διαγωνισμού πρόσφερε τον κινητήρα, τις ρόδες και τις ζάντες που είναι κοινά για όλους τους διαγωνιζόμενους και η ομάδα θα πρέπει να κατασκευάσει όλα τα υπόλοιπα που θα βαθμολογηθούν από τους διεθνείς αξιολογητές του διαγωνισμού.

Η κατασκευή, σύμφωνα με τον προγραμματισμό θα ολοκληρωθεί στο τέλος Μαΐου και αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι δοκιμές του μοντέλου σε αγωνιστική πίστα. 
Θα διαρκέσουν 2,5 μήνες ώστε να γίνουν οι παρατηρήσεις και τυχόν διορθώσεις από την ομάδα.

Έχει βρεθεί επαγγελματίας οδηγός αγώνων που θα κάνει τα δοκιμαστικά στη MotoGP3 250cc, ενώ ο ίδιος θα οδηγήσει τη μοτοσυκλέτα στην πίστα Motorland Aragon MotoGP.

Ο πήχυς του ανταγωνισμού είναι σκληρός και τα στοιχεία στα οποία θα αξιολογηθεί το MotoGP3 250cc της Τyφοοn MotoRacing είναι ο σχεδιασμός, οι καινοτόμες ιδέες, η βιομηχανοποίηση του προϊόντος, τεστ αντοχής και φυσικά ο κανονικός αγώνας που θα γίνει σε μια από τις δημοφιλέστερες πίστες MotoGP στον κόσμο.


Μια από τις καινοτομίες που εφάρμοσε η ομάδα Τyφοοn MotoRacing είναι ότι κατασκεύασε το πρώτο ελληνικό πλαίσιο ταχείας πρωτοτυποίησης. 
Δηλαδή το πλαίσιο του MotoGP3 δημιουργήθηκε σε κλίμακα 1:1 με τη χρήση 3D εκτυπωτή. «Χρειάστηκαν περίπου 1000 ώρες στο εργαστήριο για καταφέρουμε να κατασκευάσουμε το πλαίσιο στον εκτυπωτή» αναφέρει ο φοιτητής Γιώργος Κουτσάκης, «κι έτσι εξοικονομήσαμε πολύ χρόνο και χρήματα από το να προβαίναμε στη μοντελοποίηση με πραγματικά υλικά».
typhoon-MotoRacing-UoWM-8«Η καινοτομία που εφαρμόσαμε στη φάση του σχεδιασμού είναι ένα από τα σημαντικά στοιχεία του εγχειρήματος που βαθμολογούνται», εξηγεί ο καθηγητής Δημήτρης Γιαγκόπουλος. «Με βάση αυτή την πρακτική -συνέχισε- καταφέραμε να πραγματοποιήσουμε πολλές βελτιώσεις σε πολύ σύντομο χρόνο». Θα υπάρξουν και άλλες καινοτομίες προκειμένου το τελικό μοντέλο να έχει χαρακτηριστικά πρωτοτυπίας και καινοτομίας αλλά για λόγους συναγωνισμού η ομάδα είναι πολύ φειδωλή στα λόγια της. Επιγραμματικά αναφέρθηκε ότι για πολλά βοηθητικά εξαρτήματα της μηχανής οι μήτρες τους θα κατασκευαστούν στον 3D εκτυπωτή πριν πάρουν τον δρόμο της κατασκευής σε επιχειρήσεις που συνεργάζονται και στηρίζουν το εγχείρημα της ομάδας, ενώ επίσης κάποια μέρη της μηχανής θα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου στον τρισδιάστατο εκτυπωτή του εργαστηρίου. 
Επίσης θα υπάρχει καινοτομία που θα διευκολύνει την πρόσβαση στη μηχανή των ατόμων με αναπηρία.

Στο εγχείρημα της Tyφoon Motoracing συνεργάζονται ελληνικές επιχειρήσεις προσφέροντας τεχνογνωσία και βοήθεια στο τομέα του λογισμικού και των κατασκευών η ακόμη και χρήματα για να ολοκληρωθεί η κατασκευή.

Σήμερα η ομάδα Tyφoon Motoracing στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης παρουσίασε τη δουλειά της στο κοινό της πόλης στοχεύοντας στην ευαισθητοποίηση των πολιτών και επιχειρήσεων όπου μέσω των χορηγιών να ανταπεξέλθουν στα έξοδα της αποστολής. «Χρειάζονται χρήματα για να μεταφερθεί σε τρέιλερ μηχανή και τα εξαρτήματα του σέρβις καθώς και έξοδα που αφορούν την αποστολή και διαμονή της ομάδας στην Ισπανία, σημειώνει στο ΑΠΕ -ΜΠΕ ο φοιτητής Χρήστος Ξεφτέρης.

Η ομάδα Tyφoon Motoracing πλαισιώνεται από 12 φοιτητές του τμήματος Μηχανολόγων από το 2ο έως και το 5ο έτος και τους καθηγητές Δημήτρη Γιαγκόπουλο και Γιώργο Νένε.

Η κουβέντα που βγαίνει από τα χείλη όλων, αλλά από τους φοιτητές με περισσότερη ένταση είναι ότι «θέλουμε να δείξουμε ότι ως νέοι επιστήμονες τα καταφέρνουμε και ότι ως Ελλάδα μπορούμε ακόμη και να παράγουμε».
Info: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Related

news 7856741061747136120

Δημοσίευση σχολίου Default Comments

Το Kartnews.gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

emo-but-icon


Supporters

kartnews.gr
kartnews.gr
kartnews.gr
kartnews.gr
kartnews.gr

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ

FOLLOW US


yt yt
automotopatras

ΤΥΧΑΙΑ ΑΡΘΡΑ

item